Bitki, a inaczej schabowy w sosie własnym, należą do klasyki w polskiej kuchni. To idealna alternatywa, kiedy znudzą się nam kotlety schabowe. Bitki według przepisu mojej mamy Celiny.
Składniki
Wykonanie
Schab pokroić w plastry 2-3 cm, delikatnie rozbić.
Posolić, oprószyć pieprzem, obtoczyć w mące.
Obsmażyć na oleju z obydwu stron na rumiano.
Przełożyć do garnka, podlać wodą.
Na patelni po mięsie zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę.
Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Dodać listek, ziele, vegetę do smaku, dusić do miękkości.
Zagęścić sos śmietaną z mąką (niekoniecznie)
Podawać z ziemniakami, ryżem, kopytkami, kluskami śląskimi.
Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej.
W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki.
Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.