<

Bitki ze schabu

  • Porcje: 10
  • Czas przygotowania: 30
  • Pieczenie: 60 min
  • Kalorie: 240 kcal
Drukuj

Bitki, a inaczej schabowy w sosie własnym, należą do klasyki w polskiej kuchni. To idealna alternatywa, kiedy znudzą się nam kotlety schabowe. Bitki według przepisu mojej mamy Celiny.

Składniki

Wykonanie

  1. Schab pokroić w plastry 2-3 cm, delikatnie rozbić.
  2. Posolić, oprószyć pieprzem, obtoczyć w mące.
  3. Obsmażyć na oleju z obydwu stron na rumiano.
  4. Przełożyć do garnka, podlać wodą.
  5. Na patelni po mięsie zeszklić  cebulę pokrojoną w kostkę.
  6. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  7. Dodać listek, ziele, vegetę do smaku, dusić do miękkości.
  8. Zagęścić sos śmietaną z mąką (niekoniecznie)
  9. Podawać z ziemniakami, ryżem, kopytkami, kluskami śląskimi.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap