<

Szarlotka na cieście orkiszowym

  • Porcje: 20
  • Czas przygotowania: 40
  • Pieczenie: 60 min
  • Kalorie: 240 kcal
Drukuj

Ostatnie zapasy zeszłorocznych jabłek postanowiłam wykorzystać na coś niezwykłego. Padło na szarlotkę na cieście orkiszowym. Przepis znalazłam kilka lat temu w przyjaciółce (trochę go udoskonaliłam).

Składniki

Wykonanie

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem.
  2. Dodać cukier, miód i jajka.
  3. Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, schłodzić.
  4. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny.
  5. Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno prostokątnej formy, podpiec ok. 10 min. 
  6. Jabłka wymieszać z cukrem i połową cynamonu, wyłożyć na podpieczone ciasto.
  7. Przykryć drugim rozwałkowanym ciastem.
  8. Piec ok. 45 min w temp. 180*C
  9. Posypać płatkami, cynamonem i polać podgrzanym miodem.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap