<

Pomidory

Pomidor - roślina z rodziny psiankowatych wywodząca się z Ameryki Południowej. Do Europy przywieźli je marynarze hiszpańscy w XVI wieku.

200 lat temu pomidory uważano za roślinę trującą. Może dlatego, że należą do rodziny psiankowatych, czyli tej samej, do której należały "przeklęte trucizny w rękach czarownic": mandragora, belladonna, blekot...               Pomidor zyskał popularność na całym świecie i obecnie stanowi jedno z najbardziej cenionych warzyw zarówno wśród konsumentów, jak i naukowców. Uwagę badaczy przyciągnął ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Z badań wynika, że pomidor, dzięki zawartości kwasu liponowego wpływa na poprawę metabolizmu, pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, sprzyja rozszerzaniu naczyń krwionośnych i chroni przed występowaniem retinopatii cukrzycowej.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Pomidory mogą stanowić świetną przekąskę dla osób, które się odchudzają, ponieważ 100 g pomidorów to zaledwie 15 kcal. Zawierają  komplet witamin, składający się z witamin: A, B1, B2, C, PP, a nawet nieco D, E i K, zależnie od odmiany. Z bogactw mineralnych zawierają: sód, potas, wapń, żelazo, miedź, fosfor, chlor, nikiel, kobalt, magnez i mangan. Swoją kwaskowatość zawdzięczają zawartości kwasu cytrynowego i jabłkowego. Działają lekko moczopędnie i czyszcząco oraz antytoksycznie. Ale przede wszystkim są zasadotwórcze (+5). Są nieocenione w dietach przeciw otyłości, cukrzycy, dnie, chorobach nerek i serca, przeciwdziałają zaparciom. Żywieniowcy już dawno wymyślili hasło: "Szklanka soku pomidorowego pita codziennie zapewni ci zdrowie, urodę i młodość". Psychiatrzy dodali do tego uwagę: "Pomidory działają kojąco, uspokajają nerwy, bo zawierają sole bromu". Kosmetycy odkryli, że "Pomidory działają regenerująco na naszą skórę" (odmładzają, upiększają) i to tak do wewnątrz, jak i na zewnątrz użyte, czyli jedzone i przykładane w plasterkach na twarz.

JAK JEŚĆ POMIDORY?

Zazwyczaj bardziej zaleca się jedzenie nieprzetworzonych warzyw, jednak w przypadku pomidorów lepsze mogą być przetwory, ponieważ likopen z przetworów lepiej się wchłania. Likopen, to naturalny barwnik i silny antyoksydant, który sprzyja profilaktyce nowotworowej. Zaleca się jedzenie tych produktów w obecności tłuszczu np. oliwy z oliwek, ponieważ likopen rozpuszcza się właśnie w nich.

Dodaj komentarz

Komentarze (brak konta YouTube)


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap