<

Lemoniada z agrestu i mięty

  • Porcje: 11
  • Czas przygotowania: 15
  • Pieczenie: 10 min
  • Kalorie: 103 kcal
Drukuj

Obecnie można kupić wiele dobrych gatunkowo syropów i mogłoby się wydawać, że robienie własnego jest pozbawione sensu. Ale jeszcze nie znalazłam syropu z agrestu... Z tego przepisu otrzymasz koncentrat, który można przechowywać w lodówce lub zamrażarce i rozcieńczać gazowaną wodą, gdy tylko upał zaczyna dawać się we znaki. Przepis pochodzi z dwumiesięcznika goodfood.

Składniki

Wykonanie

  1. W dużym garnku, na małym ogniu, rozpuść cukier w 250 ml wody.
  2. W międzyczasie, obieraczką do warzyw, odkrój z cytryny kilka pasków skórki.
  3. Następnie wyciśnij 100 ml soku.
  4. Dodaj skórki oraz sok z cytryny, agrest i listki mięty do garnka i doprowadź do wrzenia.
  5. Gotuj przez 5-10 minut, aż agrest stanie się bardzo miękki.
  6. Rozgnieć owoce tłuczkiem do ziemniaków i odstaw, aby ostygły.
  7. Przetrzyj przez sito, dociskając owoce - spróbuj wycisnąć jak najwięcej soku.
  8. Wstaw do lodówki, żeby syrop porządnie się schłodził.
  9. Przed podaniem rozpuść 4 łyżki syropu w 100 ml wody gazowanej, dodaj koski lodu, cytrynę i miętę.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap