<

Tort z bitą śmietaną i serkiem mascarpone

  • Porcje: 16
  • Czas przygotowania: 40
  • Pieczenie: 20 min
  • Kalorie: 335 kcal
Drukuj

Są torty, tak zwane zapychacze, zje się jeden kawałek i ma się dość. Ten zdecydowanie do takich nie należy, można go jeść i jeść... W moim torcie na wierzchu są maliny i galaretka, oczywiście można pominąć galaretkę i udekorować owocami (owoce dowolne) i kremem. Przepis na krem dostałam od mojej bratanicy Agnieszki.

Składniki

Wykonanie

  1. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia, odstawić.
  2. Ubić pianę z białek, dalej ubijać, stopniowo dodając cukier.
  3. Do ubitych białek dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać.
  4. Piec ok. 20 minut w 180 stopni C.
  5. Upieczony biszkopt wystudzić, przekroić na 3 blaty (można nasączyć).
  6. Schłodzoną śmietanę ubić, dodać cukier i śmietan-fixy na koniec serki mascarpone.
  7. Przekładać blaty kremem, na wierzchu ułożyć owoce (można dać też do środka), zalać galaretką i schłodzić.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap