<

Placki ziemniaczane

  • Porcje: 8
  • Czas przygotowania: 50
  • Pieczenie: 5 min
  • Kalorie: 268 kcal
Drukuj

Placki ziemniaczane chyba każdy zna, proste, tanie i lubiane danie. O ile składniki na placki są prawie takie same w każej rodzinie, to sposoby podania placków są już zupełnie różne. Jemy je z cukrem, ze śmietaną, polane sosem pieczarkowym lub mięsnym. Kiedyś nie dodawałam czosnku i moje ulubione placki to były z cukrem i do tego szklanka mleka. Z wiekiem chyba smak mi się zmienił, bo teraz mi smakują z dużą ilością czosnku i pieprzu.

Składniki

Wykonanie

  1. Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o małych otworach.
  2. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  3. Dodać jajka i mąkę.
  4. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać na jednolitą masę.
  5. Smażyć na oleju z obydwu stron na złoto (jeden placek - jedna łyżka masy ziemniaczanej).

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap