- Porcje: 3
- Czas przygotowania: 10
- Pieczenie: 15 min
- Kalorie: 65 kcal
Drukuj
Najlepszy i najzdrowszy kisiel dla dzieci i pozostałych domowników przygotujemy sami. Wystarczy mieć świeże lub mrożone owoce. Ilość dodanego cukru zależy od owoców i gustu domowników. Jeśli chcemy, aby nasz kisiel był mega zdrowy, możemy cukier zastąpić ksylitolem. Ja dałam truskawki, maliny i wiśnie w równych proporcjach.
Wykonanie
- Włóż do rondelka owoce i na wolnym ogniu i w małej ilości wody zacznij je podgrzewać, aż do momentu gdy puszczą sok.
- Dolej ok. 2 szklanki wody i dodaj cukier, gotuj ok. 15 minut (w zależności od tego czy chcesz owoce bardziej rozgotowane, czy mniej).
- W 1/2 szklanki zimnej wody rozprowadź mąkę ziemniaczaną i dodaj do gotujących się owoców.
- Jeśli po zagotowaniu kisiel będzie mało gęsty rozprowadź dodatkową łyżeczkę mąki w niewielkiej ilości zimnej wody i wlej do kisielu, wymieszaj, zagotuj i odstaw do wystygnięcia.
- Deser gotowy, można podawać z odrobiną śmietanki.