- Porcje: 12
- Czas przygotowania: 20
- Pieczenie: 50 min
- Kalorie: 276 kcal
Drukuj
O cieście z marchewką każdy pewnie słyszał, jadł, może nawet piekł. Ciekawa jestem ile osób słyszało, jadło, czy piekło ciasto z burakami czerwonymi. Przyznaję, ja upiekłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Ciasto pyszne, czekoladowe, wilgotne nawet kilka dni po upieczeniu. Źródło przepisu: goodfood.
Wykonanie
- Buraki przełóż do robota kuchennego i utrzyj na puree (lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach).
- Do buraków dodaj pozostałe składniki i 1/4 łyżeczki soli.
- Wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą.
- Natłuść tortownicę o średnicy 20 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Przełóż masę do tortownicy, wygładź powierzchnię, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
- Piecz ok.50 minut, do momentu, w którym patyczek po wetknięciu do ciasta będzie suchy.
- Odstaw ciasto do wystygnięcia w tortownicy, w tym czasie przygotuj polewę.
- Przełóż składniki polewy do małego garnka, podgrzewaj i mieszaj aż utworzą jednolitą masę.
- Polej wierzch ciasta polewą i zostaw do repliki zegarków wystygnięcia, możesz posypać wiórkami z czekolady.