<

Ciasto buraczano-czekoladowe bez jajek

  • Porcje: 12
  • Czas przygotowania: 20
  • Pieczenie: 50 min
  • Kalorie: 276 kcal
Drukuj

O cieście z marchewką każdy pewnie słyszał, jadł, może nawet piekł. Ciekawa jestem ile osób słyszało, jadło, czy piekło ciasto z burakami czerwonymi. Przyznaję, ja upiekłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Ciasto pyszne, czekoladowe, wilgotne nawet kilka dni po upieczeniu. Źródło przepisu: goodfood.

Składniki

Wykonanie

  1. Buraki przełóż do robota kuchennego i utrzyj na puree (lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach).
  2. Do buraków dodaj pozostałe składniki i 1/4 łyżeczki soli.
  3. Wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą.
  4. Natłuść tortownicę o średnicy 20 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  5. Przełóż masę do tortownicy, wygładź powierzchnię, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
  6. Piecz ok.50 minut, do momentu, w którym patyczek po wetknięciu do ciasta będzie suchy.
  7. Odstaw ciasto do wystygnięcia w tortownicy, w tym czasie przygotuj polewę.
  8. Przełóż składniki polewy do małego garnka, podgrzewaj i mieszaj aż utworzą  jednolitą masę.
  9. Polej wierzch ciasta polewą i zostaw do repliki zegarków wystygnięcia, możesz posypać wiórkami z czekolady.

 

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap