<

Placki drożdżowe z dynią

  • Porcje: 12
  • Czas przygotowania: 30
  • Pieczenie: 5 min
  • Kalorie: 110 kcal
Drukuj

Dynia ma łagodny smak i dzięki temu możemy ją przyprawiać i podawać na dziesiątki sposobów: piec (na słono, na słodko, na pikantnie, na ziołowo), dusić (np. w zupie czy gulaszu warzywnym), lub przerobić na pulpę, która sprawdzi się jako dodatek do ciast, pierogów czy farszów. Dzisiaj chcę Was zachęcić do zrobienia placków dyniowych na słodko. Bardzo smaczne i łatwe do zrobienia, smaczne są nawet następnego dnia, wystarczy odrobinę podgrzać i smakują jak świeże. Źródło przepisu: Wieś Mazowiecka MODR Warszawa.

Składniki

Wykonanie

  1. Przesiać mąkę, zrobić rozczyn z drożdży tzn. podgrzać mleko na ciepło (nie gorące), dodać drożdże, 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki - wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
  2. Do mąki dodać żółtka, cukier, olej, śmietanę i wlać drożdże.
  3. Dobrze wszystko wymieszać, dodać dynię i jeszcze raz dobrze wyrobić.
  4. Pozostawić do wyrośnięcia, następnie smażyć na oleju.
  5. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap