- Porcje: 2
- Czas przygotowania: 15
- Pieczenie: 10 min
- Kalorie: 248 kcal
Drukuj
Jedni wolą kisiel, inni budyń, ja zdecydowanie należę do tych drugich. Tylko do tej pory zajadałam się budyniem gotowanym z torebki. Dopiero teraz odkryłam, że ten robiony w domu jest dużo smaczniejszy i pewnie zdrowszy. Przepis pochodzi z książki "365 Obiadów" Marty Krawczyk.
Wykonanie
- 200 ml mleka i mleczko kokosowe zagotować w garnku z cukrem wanilinowym i masłem.
- 100 ml mleka zmiksować z mąką ziemniaczaną i żółtkami.
- Pod garnkiem zmniejszyć płomień, dodawać cienkim strumieniem zmiksowane mleko, cały czas mieszać.
- Następnie dodać masę kajmakową i wymieszać.
- Zagotować i gotować jeszcze około pół minuty.
- Budyń przelać do miseczek i schłodzić w lodówce.