<

Babeczki z kisielem

  • Porcje: 12
  • Czas przygotowania: 20
  • Pieczenie: 20 min
  • Kalorie: 104 kcal
Drukuj

Ten przepis możecie dowolnie modyfikować, ja dałam wiśniowy kisiel, bo chciałam mieć różowe babeczki (pod kątem walentynek). Możecie dać kisiel cytrynowy i wtedy będą babeczki cytrynowe. Jeśli nie macie foremek na małe babeczki, możecie z tego ciasta zrobić jedną dużą babkę. Silikonowe foremki na małe babeczki kupicie w sklepach gospodarstwa domowego lub w sklepach internetowych. Taka mała babeczka będzie idealna do koszyczka ze święconką. Jeszcze mała uwaga co do koloru babek, kiedyś kisiele miały bardziej intensywny kolor. Wystarczył sam kisiel, aby babki miały piękny kolor. Teraz gdy upiekłam z samym kisielem, babki wyszły szaro-bure zamiast różowych. Jeśli chcemy intensywny kolor, musimy dołożyć barwnik spożywczy lub sok z buraków czerwonych.

Składniki

Wykonanie

  1. Wymieszać w misce 2 kisiele, mąkę i proszek do pieczenia.
  2. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
  3. Margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać żółtka i olej.
  4. Na koniec dodać mąkę i ubitą pianę.
  5. Wymieszać na jednolitą masę, dodać wiśnie lub żurawinę.
  6. Ciasto wylać do silikonowych foremek na babeczki.
  7. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap