<

Babka piegusek

  • Porcje: 16
  • Czas przygotowania: 20
  • Pieczenie: 40 min
  • Kalorie: 362 kcal
Drukuj

Babka piegusek - to idealne rozwiązanie, gdy po smażeniu pączków czy faworków zostają białka. Często na święta, pieczemy babki drożdżowe z samych żółtek i wtedy też nam zostają białka, które możemy wykorzystać na jeszcze jedną babkę. Miałam dużo białek i zrobiłam podwójną porcję. Wyszła duża babka, sześć małych babeczek i siedem muffinek.

Składniki

Wykonanie

  1. Wymieszać w misce mąkę, mak i proszek do pieczenia.
  2. Rozpuścić masło lub margarynę.
  3. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier.
  4. Dodać mąkę, wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia, aromat i rozpuszczony tłuszcz.
  5. Masę wyłożyć do natłuszczonej formy i piec ok. 40 minut w piekarniku w 180 stopni C.
  6. Po wystudzeniu babkę można posypać cukrem repliki zegarków pudrem, polać lukrem lub czekoladą.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap