<

Kawowa panna cotta

  • Porcje: 4
  • Czas przygotowania: 15
  • Pieczenie: 0 min
  • Kalorie: 270 kcal
Drukuj

Deser, któremu tak ciężko się oprzeć. Mogą sobie na niego pozwolić nawet osoby, które dbają o linię. Ponieważ tłustą śmietanę zastąpiono, jogurtem greckim i maślanką. Dzięki czemu w dużym stopniu zmniejszyła się ilość tłuszczu i kalorii. Źródło przepisu: goodfood

Składniki

Wykonanie

  1. Umieść śmietanę i cukier w małym rondelku. Wyskrob i wrzuć do rondelka ziarna wanilii, a także laskę.
  2. Mieszaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Doprowadź do wrzenia i od razu zdejmij z ognia, odstaw na 5 minut, żeby się zaparzyło.
  3. Żelatynę wsyp do szklanki, zalej zimną wodą (tak aby przykryła żelatynę) odstaw na 5 minut.
  4. Napęczniałą żelatynę dodaj do śmietany, dodaj również kawę i mieszaj do rozpuszczenia.
  5. Pozostaw mieszaninę do schłodzenia, od czasu do czasu mieszając. Sprawdzaj systematycznie jej stan, żeby uchwycić moment kiedy będzie jeszcze płynna.
  6. Wyciągnij laskę wanilii. Ubij jogurt z maślanką w dużej misce, następnie stopniowo wlewaj do niej i ubijaj zimną mieszaninę kawową.
  7. Rozlej do 4 małych (po 150ml) foremek, tzw. darioli. Wstaw do lodówki na 4-5 godzin lub na noc.
  8. Kiedy będą gotowe do podania, zanurz każdą foremkę w misce z gorącą wodą (prawie do krawędzi) dosłownie na kilka sekund i wyłóż każdą porcję na mały talerzyk. Jeśli nie wyjdą z foremek za pierwszym razem, zanurz je jeszcze raz w wodzie.
  9. Podawaj oprószone odrobiną kakao.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap