<

Racuszki drożdżowe z jabłkami

  • Porcje: 8
  • Czas przygotowania: 30
  • Pieczenie: 30 min
  • Kalorie: 112 kcal
Drukuj

Racuchy z jabłkami dla wielu osób przypominają smaki z dzieciństwa, też należę do tych osób. W moim rodzinnym domu, racuchy z jabłkami robiło się na Wigilię. Tylko ciasto było bardziej gęste, to moje jest dość rzadkie. Nigdy nie liczyłam ile wychodzi placuszków z tej porcji, ale sześcioosobowa rodzina może najeść się do syta.

Składniki

Wykonanie

  1. Z drożdży, jednej łyżki cukru, jednej łyżki mąki i 1/2 szklanki mleka sporządzić rozczyn.
  2. Wyrośnięty rozczyn dodać do przesianej mąki i roztrzepanych z cukrem jajek.
  3. Dodać pozostałą część mleka, dodać również szczyptę soli i dobrze wymieszać.
  4. Pod koniec dodać obrane i drobno pokrojone jabłka, wymieszać.
  5. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  6. Gdy podrośnie smażyć na rozgrzanym oleju, kładąc ciasto na patelnię łyżką.
  7. Podawać z miodem, syropem klonowym lub posypane cukrem pudrem.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap