- Porcje: 8
- Czas przygotowania: 30
- Pieczenie: 30 min
- Kalorie: 112 kcal
Drukuj
Racuchy z jabłkami dla wielu osób przypominają smaki z dzieciństwa, też należę do tych osób. W moim rodzinnym domu, racuchy z jabłkami robiło się na Wigilię. Tylko ciasto było bardziej gęste, to moje jest dość rzadkie. Nigdy nie liczyłam ile wychodzi placuszków z tej porcji, ale sześcioosobowa rodzina może najeść się do syta.
Wykonanie
- Z drożdży, jednej łyżki cukru, jednej łyżki mąki i 1/2 szklanki mleka sporządzić rozczyn.
- Wyrośnięty rozczyn dodać do przesianej mąki i roztrzepanych z cukrem jajek.
- Dodać pozostałą część mleka, dodać również szczyptę soli i dobrze wymieszać.
- Pod koniec dodać obrane i drobno pokrojone jabłka, wymieszać.
- Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Gdy podrośnie smażyć na rozgrzanym oleju, kładąc ciasto na patelnię łyżką.
- Podawać z miodem, syropem klonowym lub posypane cukrem pudrem.