- Porcje: 8
- Czas przygotowania: 30
- Pieczenie: 15 min
- Kalorie: 565 kcal
Drukuj
Bardzo smaczne kruche ciasteczka, rozpływają się w ustach. Jak dla mnie trochę za słodkie, chyba bym zrobiła ciasteczka zupełnie bez cukru, bo jest go wystarczająco w kremie. Wyszło mi z tej porcji 50 pojedyńczych ciasteczek (25 kanapek), wycinałam szklanką o średnicy 6 cm. Ciasteczka po upieczeniu najlepiej zostawić na kilka minut na macie czy blaszce, aby ostygły. Są tak delikatne i kruche, że gdy zaczęłam zdejmować ciepłe to się kruszyły. Przepis pochodzi z katalogu Tupperware jesień - zima 2015/2016.
Wykonanie
- Wymieszać mąkę i proszek do pieczenia z brązowym cukrem, solą i kakao w misce.
- Następnie dodać miękkie masło i ugniatać, aż do momentu uzyskania kuli o jednolitej konsystencji.
- Przesiać mąkę zarówno na blat, jak i na wierzch ciasta, rozwałkować na grubość ok. 5mm.
- Wykrawać ciastka małą szklanką, piec w temperaturze 160 stopni C przez 15 minut.
- Ostudzić ciastka zanim zostaną napełnione kremem.
- Utrzeć miękkie masło mikserem, repliki zegarków stopniowo dodając cukier puder, pod koniec dodać ekstrakt waniliowy.
- Rozprowadzić masę na ciastkach przy użyciu noża i sklejać w pary.