Trochę czasu trzeba poświęcić na zrobienie tej babki, ale raz w roku na święta można sobie na to pozwolić. Babka świetnie smakuje z dodatkiem smażonej skórki pomarańczowej - domowej roboty. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska" Ewy Aszkiewicz.
Składniki
Wykonanie
Podgrzewamy 1/2 szklanki mleka, dodajemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru pudru i łyżeczkę mąki, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pozostałe mleko zagotowujemy, wrzącym zalewamy szklankę mąki, całość bardzo dokładnie rozcieramy, odstawiamy.
Do letniej masy dodajemy wyrośnięty zaczyn, ponownie lekko wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ucieramy żółtka z cukrem pudrem na kogel-mogel.
Gdy zaczyn podwoi objętość, dodajemy utarte żółtka, przesianą pozostałą mąkę, cukier waniliowy, sól i wyrabiamy ciasto (można robotem nastawionym na najniższe obroty).
Gdy składniki dokładnie się połączą, wlewamy letni tłuszcz i wyrabiamy nadal, aż zostanie całkowicie wchłonięty. Przy wyrabianiu ciasta nie należy się spieszyć.
W gotowym cieście robimy w środku dołek, sypiemy doń rodzynki (wcześniej przebrane, wypłukane i osuszone) i skórkę pomarańczową, składniki lekko łączymy, przekładamy do dużej formy babowej z kominkiem wysmarowanej tłuszczem (do 1/3 wysokości, aby ciasto nie wypłynęło).
Ustawiamy ją w ciepłym miejscu, ale nie przy źródle ciepła, przykrywamy ściereczką.
Gdy ciasto urośnie i wypełni formę, wierzch smarujemy żółtkiem wymieszanym z łyżką letniej wody i delikatnie wstawiamy babę do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w temp. 180 stopni C przez ok. 60 minut, wyłączamy piekarnik, gdy wierzch się zrumieni, a boki lekko odstają od formy. Ciasto trzymamy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż trochę przestygnie.
Po przechłodzeniu w formie wyjmujemy, kładziemy na paterze, posypujemy obficie cukrem pudrem, można polukrować babkę.
Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej.
W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki.
Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.