- Porcje: 16
- Czas przygotowania: 30
- Pieczenie: 50 min
- Kalorie: 350 kcal
Drukuj
Kiedyś bardzo często piekłam wuzetkę, robiłam ją w okrągłej formie, prostokątnej, zwiększałam porcję, przekrawałam dwa razy i wychodził wuzetkowy tort. Później zapomniałam o tym przepisie na 10 lat. Jeśli chcecie zrobić w dużej prostokątnej formie, to zróbcie z półtorej porcji. Przepis mam od mojej bratowej Joli.
Wykonanie
- Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru (piana ubita z cukrem nie opadnie podczas gdy będziecie ucierać ciasto).
- W drugim naczyniu utrzeć masło z cukrem, dodać żółtka, kakao, dżem.
- Następnie mąkę, mleko, sodę i ubitą pianę z białek, wymieszać na jednolitą masę.
- Wyłożyć do tortownicy o śr. 24 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec ok. 50 minut.
- Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, dodawać po łyżce serek waniliowy.
- Przestudzone ciasto przekroić na pół, przełożyć kremem, wierzch polać polewą czekoladową.
- Ciasto jest dość wilgotne, ale jeśli chcecie można je dodatkowo nasączyć np. czarną herbatą.