- Porcje: 6
- Czas przygotowania: 30
- Pieczenie: 5 min
- Kalorie: 230 kcal
Drukuj
Macie wielką ochotę na szarlotkę, ale nie chce się Wam jej piec? Wypróbujcie takie oto placki, błyskawicznie je zrobicie. Trzeba uważać przy smażeniu, błyskawicznie się smażą i potrafią się czasami przypiec za mocno. Sprawdzą się jako deser po obiedzie, na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Wykonanie
- Białka ubić ze szczyptą soli na pianę, dalej ubijać, dodając stopniowo cukier i po jednym żółtku.
- Na końcu dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
- Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w krążki.
- Krążki jabłek zanurzać w cieście, kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron.