<

Torcik jogurtowy z rabarbarem i malinami

  • Porcje: 16
  • Czas przygotowania: 50
  • Pieczenie: 40 min
  • Kalorie: 195 kcal
Drukuj

Wiosenny torcik orzeźwiający, bardziej kwaskowaty, niż słodki. Przepis na torcik znalazłam na blogu Moje Wypieki. W przepisie jest biszkopt z 3 jajek, moja ulubiona forma do pieczenia biszkoptów ma większą średnicę i zrobiłam biszkopt z 5 jaj. Na krem jogurtowy dałam 2 jogurty greckie po 400 g każdy.

Składniki

Wykonanie

  1. Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej, mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie "przebić"). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki, by składniki się połączyły (nie należy mieszać przy pomocy miksera). Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170 stopni C przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu. Przekroić na 2 blaty.
  2. Na małą blaszkę wyłożyć rabarbar, polać miodem, sokiem z cytryny i wanilią. Umieścić w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C i piec przez 15 minut lub do zmięknięcia łodyg, w połowie pieczenia raz delikatnie mieszając. Najlepiej by rabarbar zachował swój kształt, ale był mięciutki. Wyjąć, wystudzić, odsączyć syrop.
  3. Jogurt przelać do naczynia. Dosłodzić i doprawić wanilią, wymieszać łyżką. Smak kremu powinien być lekko słodki i delikatnie waniliowy, w razie potrzeby dodać więcej cukru/wanilii. Krem może mieć rzadką konsystencję, w zależności od użytego jogurtu.
  4. Galaretki rozpuścić w połowie ilości wody rekomendowanej na opakowaniu (czyli 2 galaretki w 500 ml wody). Odstawić do wystudzenia.
  5. Pierwszy z blatów ułożyć na paterze. Zapiąć w obręczy tortownicy lub obręczy do tortów. Krem jogurtowy podzielić na 2 części. Jedną część kremu wyłożyć na pierwszy blat, wyrównać. Na niego wyłożyć połowę podpieczonego rabarbaru. Na górę położyć drugi blat, na niego resztę kremu jogurtowego, resztę pieczonego rabarbaru i maliny - powkładać je w krem. Pozostawić tort na blacie w temperaturze pokojowej przez minimum kilka godzin (4 - 5). Po tym czasie tort schować do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Wierzch tortu polać lekko gęstniejącą galaretką, wyrównać, schłodzić. Na tym można zakończyć torcik (w wersji lżejszej), jeśli macie ochotę, możecie wierzch i boki udekorować bitą śmietaną, ubijając 250 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap