- Porcje: 10
- Czas przygotowania: 40
- Pieczenie: 15 min
- Kalorie: 210 kcal
Drukuj
W sezonie truskawkowym, obowiązkowo muszę zrobić taką roladę przynajmniej raz, ale zdarza się, że i kilka razy. Truskawkowy krem nada się również do tortu lub kruchych babeczek. Truskawki trzeba podusić widelcem i do masy dodać samo gęste. Jeśli dacie całe owoce, może być za dużo soku i masa może się zważyć. Cukru pudru możecie dać według uznania i zależnie od tego, czy truskawki będą słodkie czy kwaśne. Wierzch rolady posmarowałam kremem, ale możecie posypać cukrem pudrem lub udekorować w inny sposób.
Wykonanie
- Upiec biszkopt z 4 lub 5 jaj, według przepisu na roladę kokosową lub cytrynową.
- Galaretkę rozpuścić w 300 ml wody. Wlać do płaskiego naczynia i odstawić do stężenia, po czym pokroić w podłużne paski.
- Umyte osuszone truskawki, podusić widelcem w głębokim talerzu.
- Masło zmiksować z cukrem pudrem, dodawać stopniowo truskawki, odsączone z soku.
- Biszkopt rozwinąć, posmarować masą i ułożyć paski galaretki.
- Zwinąć w rulon, wstawić do lodówki, aby masa stężała.
- Wierzch rolady udekorować według gustu.