<

Placki z cukinii

  • Porcje: 4
  • Czas przygotowania: 20
  • Pieczenie: 0 min
  • Kalorie: 105 kcal
Drukuj

Delikatne placuszki z cukinii świetnie sprawdzą się na obiad, kolację, czy podwieczorek. Można je podać z kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego. Cukinie na placki wybieramy młode, wtedy skórka jest miękka i nie mają ziarek w środku.

Składniki

Wykonanie

  1. Cukinię umyć, odciąć końcówki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać solą odstawić na 15 minut.
  2. Po tym czasie przepłukać wodą na sicie i odcisnąć.
  3. Dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, jogurt, mąkę, drobno posiekany koperek, doprawić pieprzem.
  4. Wymieszać na jednolitą masę, nakładać po łyżce na rozgrzany olej na patelni i smażyć z dwóch stron na rumiano.
  5. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap