<

Korniszony czosnkowe

  • Porcje: 4
  • Czas przygotowania: 30
  • Pieczenie: 10 min
  • Kalorie: 40 kcal
Drukuj

Ogórków w tym roku zrobiłam całe mnóstwo, ale ten jeden przepis postanowiłam jeszcze wypróbować. Nigdy nie robiłam ogórków z octem winnym, ani nie dodawałam do nich goździków. Bardzo jestem ciekawa tego smaku, na razie nie otwieram (nabierają mocy urzędowej).

Składniki

Wykonanie

  1. Umyć ogórki, następnie zalać je zimną wodą. Po 2 godzinach wyjąć i osuszyć, po czym ułożyć w naczyniu i posypać solą. Tak przygotowane ogórki pozostawić na całą dobę.
  2. Po upływie tego czasu odlać powstały sok, wytrzeć ogórki i ułożyć je w słoiczkach, dodając ząbki czosnku.
  3. W celu sporządzenia marynaty należy zagotować wodę z octem, zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym, goździkami oraz cukrem.
  4. Gorącą marynatą zalewać ogórki w słoikach. Słoiki starannie zakręcić, pasteryzować 10 minut.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap