<

Granola owocowo-orzechowa

  • Porcje: 14
  • Czas przygotowania: 10
  • Pieczenie: 30 min
  • Kalorie: 374 kcal
Drukuj

Granola - mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru, pieczona do chrupkości. Podawana jest z mlekiem lub jogurtem na śniadanie. Może być także wykorzystywana jako składnik ciast, deserów bądź batoników (Wikipedia). Granola świetnie sprawdzi się na śniadanie, można też ją zabrać do pracy, na drugie śniadanie. Źródło przepisu: BBC goodfood.

Składniki

Wykonanie

  1. W garnku podgrzej olej, miód i syrop klonowy.
  2. W dużej misce wymieszaj płatki, migdały, orzeszki pinii, ryż i sezam.
  3. Dodaj ciepły syrop i bardzo dobrze wymieszaj.
  4. Przełóż na dużą blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C (140 z termoobiegiem).
  5. Piecz, aż składniki nabiorą złocistej barwy i staną się chrupiące ok. 30 minut.
  6. Wyjmij blachę z piekarnika, odstaw, aby granola wystygła, a następnie połam na duże kawałki.
  7. Dodaj owoce suszone oraz płatki kokosowe i wymieszaj. Podawaj z jogurtem i świeżymi malinami.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap