- Porcje: 14
- Czas przygotowania: 10
- Pieczenie: 30 min
- Kalorie: 374 kcal
Drukuj
Granola - mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru, pieczona do chrupkości. Podawana jest z mlekiem lub jogurtem na śniadanie. Może być także wykorzystywana jako składnik ciast, deserów bądź batoników (Wikipedia). Granola świetnie sprawdzi się na śniadanie, można też ją zabrać do pracy, na drugie śniadanie. Źródło przepisu: BBC goodfood.
Wykonanie
- W garnku podgrzej olej, miód i syrop klonowy.
- W dużej misce wymieszaj płatki, migdały, orzeszki pinii, ryż i sezam.
- Dodaj ciepły syrop i bardzo dobrze wymieszaj.
- Przełóż na dużą blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C (140 z termoobiegiem).
- Piecz, aż składniki nabiorą złocistej barwy i staną się chrupiące ok. 30 minut.
- Wyjmij blachę z piekarnika, odstaw, aby granola wystygła, a następnie połam na duże kawałki.
- Dodaj owoce suszone oraz płatki kokosowe i wymieszaj. Podawaj z jogurtem i świeżymi malinami.