Knedle ze śliwkami najlepiej smakują jesienią ze świeżymi śliwkami, ale można je robić przez cały rok używając mrożonych śliwek. Wyszło mi z tej porcji 27 sztuk, a odmiana ziemniaków jakich użyłam do knedli to lordy.
Składniki
Wykonanie
Ugotowane, ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa.
Dodać do ziemniaków mąkę, jaja i zagnieść ciasto.
Z ciasta uformować wałek o średnicy 5-6 cm, pokroić w plastry o grubości 1,5 cm.
Śliwki wydrylować, wkładać po jednej sztuce w plastry ciasta, wsypać nieco cukru, sklejać ciasto i formować kule. Układać na ściereczce lub desce podsypanej mąką.
Gotować w osolonej wodzie 10-15 minut, co jakiś czas mieszająć delikatnie. Dobrze jest dodać do wody łyżkę masła, aby zapobiec sklejaniu się knedli.
Podawać ze zrumienioną na maśle bułką tartą lub posypać cukrem pudrem, wymieszanym z cynamonem.
Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej.
W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki.
Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.