<

Knedle ze śliwkami

  • Porcje: 6
  • Czas przygotowania: 30
  • Pieczenie: 10 min
  • Kalorie: 150 kcal
Drukuj

Knedle ze śliwkami najlepiej smakują jesienią ze świeżymi śliwkami, ale można je robić przez cały rok używając mrożonych śliwek. Wyszło mi z tej porcji 27 sztuk, a odmiana ziemniaków jakich użyłam do knedli to lordy.

Składniki

Wykonanie

  1. Ugotowane, ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa.
  2. Dodać do ziemniaków mąkę, jaja i zagnieść ciasto.
  3. Z ciasta uformować wałek o średnicy 5-6 cm, pokroić w plastry o grubości 1,5 cm.
  4. Śliwki wydrylować, wkładać po jednej sztuce w plastry ciasta, wsypać nieco cukru, sklejać ciasto i formować kule. Układać na ściereczce lub desce podsypanej mąką.
  5. Gotować w osolonej wodzie 10-15 minut, co jakiś czas mieszająć delikatnie. Dobrze jest dodać do wody łyżkę masła, aby zapobiec sklejaniu się knedli.
  6. Podawać ze zrumienioną na maśle bułką tartą lub posypać cukrem pudrem, wymieszanym z cynamonem.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap