- Porcje: 4
- Czas przygotowania: 35
- Pieczenie: 30 min
- Kalorie: 140 kcal
Drukuj
Z obawy przed przymrozkami, byłam zmuszona oberwać wszystkie pomidory naraz. Teraz wertuję wszystkie książki kucharskie, w poszukiwaniu przepisów na wykorzystanie tych pomidorów. Najbardziej dojrzałe i dorodne, wybieram na różnego rodzaju sosy. Przepis na ten sos znalazłam w książce Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska".
Wykonanie
- W rondlu z grubym dnem (ważne) rozgrzewamy oliwę, wrzucamy ząbki czosnku, gdy się zrumienią, wyjmujemy, a na oliwę wrzucamy posiekaną cebulę oraz pokrojony w kostkę boczek i, cały czas mieszając, smażymy, aż cebula nabierze złocistego koloru.
- Dolewamy wino, mieszamy, gdy składniki się zagotują, dodajemy obrane ze skórki, pozbawione pestek pomidory, filiżankę gorącej wody, zioła, przykrywany, gotujemy na niewielkim ogniu przez 20 minut.
- Sos podajemy przetarty przez sito lub naturalny. Możemy przygotować go wcześniej i tuż przed podaniem podgrzać, ale nie zagotować.