<

Sos włoski do spaghetti

  • Porcje: 4
  • Czas przygotowania: 35
  • Pieczenie: 30 min
  • Kalorie: 140 kcal
Drukuj

Z obawy przed przymrozkami, byłam zmuszona oberwać wszystkie pomidory naraz. Teraz wertuję wszystkie książki kucharskie, w poszukiwaniu przepisów na wykorzystanie tych pomidorów. Najbardziej dojrzałe i dorodne, wybieram na różnego rodzaju sosy. Przepis na ten sos znalazłam w książce Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska".

Składniki

Wykonanie

  1. W rondlu z grubym dnem (ważne) rozgrzewamy oliwę, wrzucamy ząbki czosnku, gdy się zrumienią, wyjmujemy, a na oliwę wrzucamy posiekaną cebulę oraz pokrojony w kostkę boczek i, cały czas mieszając, smażymy, aż cebula nabierze złocistego koloru.
  2. Dolewamy wino, mieszamy, gdy składniki się zagotują, dodajemy obrane ze skórki, pozbawione pestek pomidory, filiżankę gorącej wody, zioła, przykrywany, gotujemy na niewielkim ogniu przez 20 minut.
  3. Sos podajemy przetarty przez sito lub naturalny. Możemy przygotować go wcześniej i tuż przed podaniem podgrzać, ale nie zagotować.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap