- Porcje: 12
- Czas przygotowania: 30
- Pieczenie: 0 min
- Kalorie: 210 kcal
Drukuj
Przepis na ten pyszny torcik znalazłam w książce Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska". Zrobiłam błąd, bo wzięłam za dużą tortownicę do tego ciasta (co ja na to poradzę, że ta moja ulubiona tortownica, która nic a nic nie przecieka, jest taka duża 28 cm). Torcik wyszedł mi niski, więc aby go podwyższyć dałam dwie galaretki na wierzch. Truskawki dałam mrożone, bo mam ich jeszcze spory zapas. Następnym razem wezmę mniejszą tortownicę, ilość herbatników zmniejszę o połowę, dam też mniej cukru pudru i myślę, że będzie idealnie.
Wykonanie
- Jasną galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody, a galaretkę ciemną w ilości wody podanej w przepisie, odstawiamy w chłodne miejsce do lekkiego stężenia.
- Spód tortownicy wysypujemy pokruszonymi herbatnikami.
- Masło z częścią cukru pudru ucieramy (robotem) na puch, dodajemy, cały czas ucierając, po jednym, żółtka oraz pozostały cukier.
- Gdy masa będzie jednolita i pulchna, dodajemy, niewielkimi partiami, cały czas ucierając, ser, pianę ubitą z białek oraz lekko tężejącą, jasną galaretkę.
- Składniki dokładnie łączymy i od razu przekładamy do przygotowanej formy, posypujemy przygotowanymi owocami i zalewamy tężejącą, ciemną galaretką. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.