<

Piernik z dynią

  • Porcje: 16
  • Czas przygotowania: 30
  • Pieczenie: 50 min
  • Kalorie: 260 kcal
Drukuj

Piekłam już ciasto z dodatkiem surowej marchewki, czerwonych buraczków, przyszła pora na dodatek dyni. Dodatek surowej dyni sprawia, że ciasto jest wigotne i dłużej utrzymuje świeżość. Tego drugiego mogę się tylko domyślać, bo piernik zniknął następnego dnia po upieczeniu.

Składniki

Wykonanie

  1. Mąkę wymieszać z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika.
  2. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać olej, mąkę, startą dynię, pestki dyni, wymieszać na jednolitą masę.
  3. Wlać do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub kaszą manną.
  4. Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.
  5. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap