- Porcje: 6
- Czas przygotowania: 30
- Pieczenie: 25 min
- Kalorie: 170 kcal
Drukuj
Bardzo lubię sałatkę gyros, więc gdy zobaczyłam w miesięczniku "Wieś Mazowiecka" przepis na zapiekankę gyros, moja reakcja była - robię! Założyłam z góry, że zapiekanka będzie smaczna więc ugotowałam ryżu i usmażyłam piersi kurczaka od razu na dwie porcje zapiekanki.
Wykonanie
- Ryż gotujemy 15 minut.
- Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę lub paski, przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą gyros i słodką papryką, następnie smażymy.
- Ogórki, cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Przygotowujemy sos: mieszamy majonez, ketchup i jogurt. Ugotowany ryż mieszamy z curry.
- W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo połowę ryżu, przesmażone piersi z kurczaka, pokrojone warzywa, polewamy sosem, przykrywamy połową ryżu i startym serem.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25 minut w temp. 180 stopni C.