<

PIEROGI Z SEREM

  • Porcje: 6
  • Czas przygotowania: 60
  • Pieczenie: 2 min
  • Kalorie: 240 kcal
Drukuj

Chyba nie znam ani jednej osoby, która by nie lubiła pierogów z serem. Mi smakują pod każdą postacią, polane stopionym masełkiem, polane śmietanką i np. posypane cukrem. Jeśli zdaży się, że kilka pierogów zostanie na następny dzień, to chętnie je zjem podsmażone na masełku.

Składniki

Wykonanie

  1. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól, olej i wodę. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić - ma być wolne.
  2. Biały ser pokruszyć, dodać żółtka, cukier waniliowy,(ewentualnie posłodzić do smaku), wymieszać.
  3. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm, wykroić szklanką krążki, nałożyć farsz, złożyć na pół i dobrze zlepić brzegi pierogów.
  4. Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną wodę. Zamieszać i przykryć. Gdy wypłyną na wierzch, odkryć i gotować ok. 2 min. na wolnym ogniu.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap