- Porcje: 6
- Czas przygotowania: 60
- Pieczenie: 2 min
- Kalorie: 240 kcal
Drukuj
Chyba nie znam ani jednej osoby, która by nie lubiła pierogów z serem. Mi smakują pod każdą postacią, polane stopionym masełkiem, polane śmietanką i np. posypane cukrem. Jeśli zdaży się, że kilka pierogów zostanie na następny dzień, to chętnie je zjem podsmażone na masełku.
Wykonanie
- Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól, olej i wodę. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić - ma być wolne.
- Biały ser pokruszyć, dodać żółtka, cukier waniliowy,(ewentualnie posłodzić do smaku), wymieszać.
- Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm, wykroić szklanką krążki, nałożyć farsz, złożyć na pół i dobrze zlepić brzegi pierogów.
- Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną wodę. Zamieszać i przykryć. Gdy wypłyną na wierzch, odkryć i gotować ok. 2 min. na wolnym ogniu.