Kruche i delikatne faworki z dodatkiem piwa. Dodatek gazowanego piwa sprawia, że w cieście tworzą się małe bąbelki i możemy pominąć "obijanie" ciasta wałkiem.
Składniki
Wykonanie
Mąkę przesiać na stolnicę, po czym dodać żółtka i zagniatać, stopniowo dolewając piwo. Ciasto powinno być miękkie oraz elastyczne i nie kleić się do rąk.
Przygotowane ciasto rozwałkować na cienki prostokątny płat i pociąć go na paski 4-5 cm. Następnie naciąć je na samym środku. Jeden koniec paska przełożyć przez otwór.
W dużym garnku dobrze rozgrzać olej, po czym wrzucać do niego faworki i smażyć na złoty kolor.
Usmażone faworki osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej.
W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki.
Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.