<

FAWORKI NA PIWIE

  • Porcje: 40
  • Czas przygotowania: 30
  • Pieczenie: 20 min
  • Kalorie: 340 kcal
Drukuj

Kruche i delikatne faworki z dodatkiem piwa. Dodatek gazowanego piwa sprawia, że w cieście tworzą się małe bąbelki i możemy pominąć "obijanie" ciasta wałkiem.

Składniki

Wykonanie

  1. Mąkę przesiać na stolnicę, po czym dodać żółtka i zagniatać, stopniowo dolewając piwo. Ciasto powinno być miękkie oraz elastyczne i nie kleić się do rąk.
  2. Przygotowane ciasto rozwałkować na cienki prostokątny płat i pociąć go na paski 4-5 cm. Następnie naciąć je na samym środku. Jeden koniec paska przełożyć przez otwór.
  3. W dużym garnku dobrze rozgrzać olej, po czym wrzucać do niego faworki i smażyć na złoty kolor.
  4. Usmażone faworki osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap