Najlepszy czas na jej zrobienie to końcówka sezonu ponieważ wtedy truskawki są najsłodsze. Ta na zdjęciu to rocznik 2014, w tym roku jeszcze nie robiłam. Przepis dostałam od mojej koleżanki Basi.
Składniki
Wykonanie
Do słoika włożyć truskawki, zalać spirytusem.
Szczelnie zamknąć i odstawić na dobę.
W ciągu dnia ustawić na słońcu, a w nocy postawić w ciepłym miejscu.
Odcedzić przez lniany woreczek, owoce odcisnąć.
Zagotować cukier z wodą, odszumować.
Do gorącego wlać nalewkę i dodać kwasek cytrynowy.
Szybko schłodzić w zimnej wodzie, rozlać do butelek i zakręcić.
Przechowywać w ciemnym miejscu.
Jeśli truskawki są mało słodkie należy przygotować więcej syropu.
Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej.
W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki.
Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.