<

Tort z truskawkami i kremem budyniowym

  • Porcje: 16
  • Czas przygotowania: 40
  • Pieczenie: 220 min
  • Kalorie: 230 kcal
Drukuj

Kolejny z truskawkami i kolejny z moich ulubionych. Torcik ten robię obowiązkowo co roku w sezonie truskawkowym, czasami nawet kilka razy. Przepis pochodzi z książki Siostry Anastazji "Nowe Przepisy", z tą różnicą że ja przekroiłam biszkopt na pół, a w przepisie jest biszkopt w całości na spodzie, pół masy, truskawki, drugie pół masy, truskawki i galaretka.

Składniki

Wykonanie

  1. BISZKOPT
  2. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Piec ok. 25-30 minut w temp. 150 stopni C
  4. MASA
  5. W połowie mleka roztrzepać żółtka i mąkę.
  6. Resztę mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i ugotować z roztrzepanej mąki budyń.
  7. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.
  8. Masę podzielić na 2 części.
  9. 2 galaretki rozpuścić (ja rozpuściłam w 400 ml każdą)
  10. Biszkopt przekroić na pół, posmarować połową masy, ułożyć truskawki.
  11. Przykryć drugim biszkoptem, posmarować resztą masy, ułożyć truskawki.
  12. Zalać tężejącą galaretką, odstawić do lodówki, najlepiej na noc.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap