- Porcje: 16
- Czas przygotowania: 40
- Pieczenie: 220 min
- Kalorie: 230 kcal
Drukuj
Kolejny z truskawkami i kolejny z moich ulubionych. Torcik ten robię obowiązkowo co roku w sezonie truskawkowym, czasami nawet kilka razy. Przepis pochodzi z książki Siostry Anastazji "Nowe Przepisy", z tą różnicą że ja przekroiłam biszkopt na pół, a w przepisie jest biszkopt w całości na spodzie, pół masy, truskawki, drugie pół masy, truskawki i galaretka.
Wykonanie
- BISZKOPT
- Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Piec ok. 25-30 minut w temp. 150 stopni C
- MASA
- W połowie mleka roztrzepać żółtka i mąkę.
- Resztę mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i ugotować z roztrzepanej mąki budyń.
- Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.
- Masę podzielić na 2 części.
- 2 galaretki rozpuścić (ja rozpuściłam w 400 ml każdą)
- Biszkopt przekroić na pół, posmarować połową masy, ułożyć truskawki.
- Przykryć drugim biszkoptem, posmarować resztą masy, ułożyć truskawki.
- Zalać tężejącą galaretką, odstawić do lodówki, najlepiej na noc.